Minggu, 26 Maret 2017

Nyieun Peuyeum Sampeu

Nyieun Peuyeum Sampeu



       Peuyeum mangrupa kadaharan tradisional Indonesia anu miboga rasa amis kahaseum-haseuman lantaran tina hasil fermentasi. Fermentasi eta make alatan bantuan "microorganisme saccharommyces cerivisiae" atau anu ngarobah karbohidrat jadi alkohol jeung karbondioksida anu ngajadikeun peuyeum eta mun di rasa, siga aya rasa mangrupakeun soda. Bahan pikeun nyieun peuyeum rupa-rupa, gumantung kana kabutuhan, jeung gumantung kana kahayang, bisa make beas ketan, bisa make sampeu. Ieu di handapmangrupa tata cara nyieun peuyeum sampeu.

       Peuyeum sampeu nyaeta peuyeumanu dijieunna tina sampeu anu di fermentasi. Kadaharan ieu teh populer atanapi terkenal di sakumna tempat di daerah jawa barat.

       Pikeun ngajieun peuyeum sampeu, urang kudu nyadiakeun bahan-bahan atawa alat-alat diantarana: Sampeu anu miboga kualitas sae atawa kualitas super, ragi peuyeum anu di bubukkeun make lumpang atawa coet, daun-daun anu dipanaskeun heula (ngarah kaambeu seungit khas na peuyeum).

       Sedengkeun pakakas atawa alat: Peso atawa bedog, panci, lumpang, jeung wadah, garpuh pikeu ngajait sampeu anu tos diseupan engke.

       Cara-cara pikeun nyieun sampeu nyaeta: pesek sampeu anu baris dijieun, kumbah ku cai anu bersih nepikeun ka teu aya kokotor. lantaran bisi teu berkembang eta bakteri. Tuluy seupan eta sampeu di panci anu baris disadiakeun nepi ka asak. Tong asak teuing, lantaran lamun asak teuing rupana bakal teu alus. Satuluyna, jait eta sampeu, sisihkeun eta sampeu dina wadah nepi ka tiis. sanggeus tiis, tuluy purulukan ragi anu bubuk tea. Tuluy tutup wadahna make daun cau. Simpen wadah eta dina tempat anu haneut tur garing sarta cicingkeun 5-9 poe. Ngarah meuyeumna sampurna, salila proses meuyeum tong kaganggu atawa sering dibuka. Sabnggeus sampeu jadi, miboga aroma anu enak, buka wadah eta tuluy peuyeum siap dituang.




Tidak ada komentar:

Posting Komentar